Streekproducten

Wat zijn streekproducten?

Belgische bieren en pralines, Oost-Vlaamse vlaaien en hun Limburgse tegenpool, of zelfs de droge worstjes van die ene slager. Wat maakt ze zo uniek en aantrekkelijk? Wat hebben ze met elkaar gemeen? Waarom worden ze in de eigen streek en soms (ver) daarbuiten erkend en geprezen als streekspecialiteit?

Een traditioneel streekproduct voldoet aan 5 criteria:

  • Aan de basis liggen eigen en/of streekeigen grondstoffen.
  • Het product is algemeen aanvaard als traditioneel en streekeigen.
  • De bereidingswijze is ambachtelijk en volgens de streektraditie.
  • Streekproduct en bereidingsstreek komen overeen, zowel in de be- en verwerking van het eindproduct als in de omschrijving van de streek.
  • Het product staat langdurig of historisch bekend als streekspecialiteit.

Dat laatste criterium onderscheidt streekproducten van andere lokale producten: voor een erkenning door de VLAM moet een product al minstens 25 jaar gemaakt worden met (streek)eigen grondstoffen. Bereiding volgens aloude traditie is dus de maatstaf.

Onze streekproducten

Naast een assortiment van heel wat lekkers uit verschillende streken (met erkenning als Vlaams streekproduct door de VLAM), produceren we eveneens zelf 3 erkende streekproducten.

Meer info vind je hieronder terug:

West-Vlaamse bloeling

West-Vlamingen lusten hun bloedworst of ‘bloeling’ graag op de boterham. Dat verklaart waarom de West-Vlaamse bloeling smeerbaar is.

Lees meer

West-Vlaamse boerenhesp

Zware varkens zorgen voor de smakelijke, smeuïge West-Vlaamse boerenhesp. In tegenstelling met andere hespen, blijft bij het uitsnijden de heup aanwezig in de hesp.

Lees meer

West-Vlaams hoofdvlees

Liefhebber van stevige kost zonder franjes? Dan zit u goed met ons West-Vlaams hoofdvlees.

Lees meer